NLDelta Nationaal Park in voorbereiding

In 2021 is NLDelta een officieel erkend Nationaal Park Nieuwe Stijl

Eind 2014 dienden de Kamerleden Van Veldhoven (D66) en Jacobi (PvdA) een voorstel in om van de nationale parken een sterk merk te maken en daarvoor een nieuwe standaard te ontwikkelen. De huidige 20 nationale parken zijn mooie, maar over het algemeen niet al te grote natuurgebieden. Het doel van het amendement was deze gebieden op te schalen en meer allure te geven. Op 1 maart 2015 werd hiertoe het programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ gestart.

In het kader van dat programma werd NLDelta in oktober 2016 door de vakjury bekroond tot één van de vier ‘Mooiste natuurgebieden van Nederland’. Daarmee werd NLDelta een Nationaal Park Nieuwe Stijl in wording.

Een Nationaal Park Nieuwe Stijl moet dus voldoen aan een nieuwe standaard, dat met 12 ambitiecriteria het werkkader vormt voor de transitie. Het Ambitieboek van NLDelta biedt voldoende mogelijkheden om hier naartoe toe te werken. In 2019 is het proces gestart om medio 2020 de status nationaal park op basis van de nieuwe standaard voor NLDelta aan te vragen bij het Ministere van LNV. Het doel is dat Nationaal Park NLDelta in 2021 officieel deze status wordt toegekend door het Rijk.

Meer weten over de standaard en de criteria?

Download hier de brochure ‘De standaard voor de gebiedsaanduiding nationaal park’ van het Nationale Parken Bureau.

Meer weten over het proces tot statusaanvraag van NLDelta? Mail dan naar info@nldelta.nl

NLDelta bestaat uit robuuste, grootschalige en onderling verbonden natuurgebieden, waar de condities optimaal zijn voor de diverse, rijke natuur die bij onze delta hoort.

Ambitie ‘Natuur’