Nationaal Park in oprichting

In 2021 is NLDelta een officieel erkend Nationaal Park Nieuwe Stijl

In oktober 2016 werd NLDelta Biesbosch-Haringvliet door de vakjury bekroond tot één van de vier ‘Mooiste natuurgebieden van Nederland’. Dit gebeurde in het kader van het programma Nationale Parken van Wereldklasse van het Ministerie van Economische Zaken. Daarmee werd NLDelta een Nationaal Park Nieuwe Stijl in wording.

Eind 2014 dienden de Kamerleden Van Veldhoven (D66) en Jacobi (PvdA) een voorstel in om samen van de nationale parken een sterk merk te maken en daarvoor een nieuwe standaard te ontwikkelen. De huidige 20 nationale parken zijn mooie, maar over het algemeen niet al te grote natuurgebieden. Het doel van het amendement was deze gebieden op te schalen en meer allure te geven. Op 1 maart 2015 werd het programma ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ gestart.

Een Nationaal Park Nieuwe Stijl moet dus voldoen aan een nieuwe standaard. Deze geeft richtlijnen voor kwaliteitsverbetering en bijbehorende ambities en criteria voor nationale parken van de toekomst.

Het Ambitieboek van NLDelta biedt voldoende mogelijkheden om toe te werken naar de formele status van Nationaal Park Nieuwe Stijl. Het doel is dat Nationaal Park NLDelta in 2021 officieel deze status wordt toegekend door het Rijk.

Informatie over het programma Nationale Parken van Wereldklasse en de nieuwe standaard vindt u hier.

NLDelta bestaat uit robuuste, grootschalige en onderling verbonden natuurgebieden, waar de condities optimaal zijn voor de diverse, rijke natuur die bij onze delta hoort.

Ambitie ‘Natuur’