Haringvlietweekend 2019 groot succes

Van 27 tot en met 29 september 2019 konden inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden weer naar hartenlust de bijzondere Haringvlietnatuur ontdekken. Het hele weekend waren er voor jong en oud tal van natuurgerichte activiteiten te beleven. Op vrijdag werd het Haringvlietweekend afgetrapt met de 50 dingen DOE-ochtend in Middelharnis voor ruim 150 groep 3 leerlingen van scholen in de regio. Ondanks de slechte weersvoorspelling waren de meeste excursies in het weekend volgeboekt en bleef het aardig droog.

De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe beleef, speel- en natuurherstelplekken in het Haringvliet aangelegd. Vogelobservatorium Tij, het vogeleiland Bliek, de wandelroute en kijkhut op de Korendijkse Slikken konden in het Haringvlietweekend ontdekt worden met boswachters en andere experts. De georganiseerde activiteiten waren gecentreerd rondom Middelharnis, Stellendam en in de Hoeksche Waard. Natuurliefhebbers konden hun hart ophalen. Ook kon je zelf op pad. Er waren een aantal fietsroutes uitgezet, je kon struinen over Tiengemeten, een spannende speurtocht doen bij A Seal en mee met een vogelexcursie in Kwade Hoek. De Expeditie Haringvliet vervoerde bezoekers naar hun (volgende) bestemming.

Voor leerlingen van groep 3 war er de 50-dingen-DOE-ochtend vol natuurbelevenissen aan de oever van het Haringvliet in Middelharnis. De kinderen ontdekten een stukje van de buitenwereld en leerden over de natuur in het prachtige Haringvlietgebied op Goeree-Overflakkee. Ze gingen o.a.  beestjes zoeken, onderwaterleven scheppen en de natuurspeeltuin ontdekken.

Alle leerlingen van groep 3 op Goeree-Overflakkee krijgen van de gemeente in het najaar het boekje ’50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’ cadeau. Daarmee hoopt de gemeente dat ouders buiten op pad gaan met hun kinderen. “Het boekje is ontwikkeld om kinderen uit te dagen hun eigen leefomgeving te leren kennen”, aldus Petra Wevers, namens Krachtig Buiten en gemeente Goeree-Overflakkee. “Helaas spelen en leren kinderen steeds minder buiten. Dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen wordt steeds meer duidelijk. Het is leuk en gezond tegelijkertijd! ”

Wil je volgend jaar ook het Haringvlietweekend bezoeken? Meld je aan voor de IVN nieuwsbrief en kijk op www.haringvlietweekend.nl voor meer informatie.