Stem op Tij voor beste gebouw van het jaar!

Het vogelobservatorium Tij bij het Haringvliet is genomineerd voor dé architectuurprijs in Nederland.

Uit 103 inzendingen werd Tij door de vakjury, onder leiding van oud-politica Neelie Kroes, geselecteerd als één van de 10 genomineerde gebouwen in de race voor architectuurprijs “BNA Beste Gebouw 2020”. Stemmen op Tij kan nog tot 7 oktober 2020.

In de categorie Identiteit & icoonwaarde zijn naast het vogelobservatorium Tij, Parkpaviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en museum Naturalis in Leiden genomineerd. Alle 10 gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs, waarvoor tot 7 oktober kan worden gestemd. Op 22 oktober maakt de jury bekend welk gebouw de Noord/Zuidlijn opvolgt als BNA Beste Gebouw van het Jaar, oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij. Tevens maakt zij dan ook de 4 categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekend en zal zij aan 2 (niet genomineerde) gebouwen eervolle vermeldingen toekennen.

Het vogelobservatorium Tij is ontworpen in de vorm van een ei van de grote stern en biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet. Het ontwerp is van RAU architecten in samenwerking met Ro&Ad Architecten en gebouwd door Van Hese Infra. De bouw van deze bijzondere vogelkijkplek maakte onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties en vele partners hebben gewerkt aan natuurherstel van het Haringvliet én betere mogelijkheden om van de natuur te genieten.

Vanuit Tij hebben bezoekers in het voorjaar uitzicht op onder andere duizenden grote sterns op eilandjes voor de kust van Scheelhoek, maar ook lepelaars, zilverreigers en vele soorten eenden. De majestueuze zeearend laat zich ook regelmatig zien. Tij is toegankelijk via een tunnel. Aan de buitenzijde van de tunnel is een oeverzwaluwwand aangelegd waar afgelopen zomer al volop oeverzwaluwen broedden. De ouders vlogen af en aan om de jongen te voeren.

 

Foto: Merijn Koelink