Op 2 juli 2021 is het Themajaar ‘600 jaar Elisabethsvloed’ officieel van start gegaan met De Grote Feestelijke Reddinsgdag van de Redders van Dordt. Leerlingen uit groep 6 gingen op deze dag met zelfgebouwde vlotten de rivier het Wantij op om evacués in veiligheid te brengen. Deze spectaculaire actie is onderdeel van het programma, waarmee we de legendarische vloed van 1421 herdenken. NLDelta is als één van de initiatiefnemers nauw betrokken bij dit themajaar.
Dit jaar is het namelijk 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed het zuidwesten van Nederland overspoelde. Een gebeurtenis die het ontstaan van de Biesbosch markeert en een grote, blijvende invloed heeft gehad op de stad Dordrecht en in het hele deltagebied zijn sporen heeft nagelaten. Duizenden mensen verdronken of werden dakloos en hele dorpen verdwenen onder water. De vloed is een van de ergste rampen uit de Nederlandse geschiedenis.
Door klimaatverandering wordt de kans op een nieuwe overstroming reëler en zijn we anno 2021 nog steeds kwetsbaar als het water stijgt. Daarom beschermen we het land met veilige dijken en waterkeringen. Dat doen we al eeuwen met succes. Maar wat als het tóch mis gaat?
Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid. Niet alleen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat men weet wat te doen als het water toch over de dijken stroomt. In de afgelopen maanden hebben zo’n 150 Dordtse leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming. Wat moeten ze doen als het mis gaat? Daarvoor hebben zij gebouwd aan grote vlotten, waarmee zij stadsgenoten kunnen evacueren. Op 2 juli jl. gaven burgemeester Wouter Kolff en kinderburgemeester Lucas van Dijk om 11.00 uur het startschot aan De Redders van Dordt in spé voor de Grote Feestelijke Reddingsdag. Toen alle evacués veilig aan de overkant van het Wantij waren gebracht, werden de kinderen beëdigd als ‘Redder van Dordt’ door wethouder Piet Sleeking.
Het Themajaar ‘600 jaar Elisabethsvloed’ is hiermee op pakkende wijze van start gegaan en biedt voor iedereen iets moois om dit bijzondere gebied, dat in de afgelopen zes eeuwen werd gevormd door het water, te vieren. Door de onzekerheden rondom corona kon het programma pas op 2 juli 2021 aanvangen. Het themajaar loopt daarom door tot en met september 2022. Voor meer informatie over het themajaar en de activiteiten en evenementen die gepland zijn en worden verwacht, kijk op de website van 600jaarelisabethsvloed.nl
De opening van het themajaar – door middel van de spectaculaire evacuatie – is terug te kijken op YouTube.