Het verhaal van NLDelta

In NLDelta vormen de natuur, mens en economie al meer dan 600 jaar een hechte drie-eenheid. Alles draait om leven met de natuur en in het bijzonder het water. Het is de plek waar rivierwater uit heel West-Europa de zee ontmoet en een internationaal kruispunt voor bijzondere (trek)vissen en -vogels, zoals de steur en de vis- en zeearend. Het is een gebied in continue ontwikkeling, waar schijnbaar onmogelijke combinaties mogelijk worden. Bijzondere contrasten zoals natuur en industrie, steden en trekvogels kunnen in één beeld samenvallen.

Van Slot Loevestein tot voorbij de Haringvlietdam, NLDelta vertelt een typisch Nederlands verhaal. Het verhaal van leven onder de zeespiegel, van tegen water beschermen en van water maximaal benutten. De Deltawerken zijn nog steeds wereldwijd aansprekend. Vestingsteden zijn verbonden door Rijn en Maas en de monding vormt een rijk en dynamisch ecosysteem. Heden wordt verbonden met verleden in de oudste steden van Holland: Dordrecht en Geertruidenberg. De Waterbus pendelt van de Rotterdamse havenstad, de poort tot de rest van de wereld, door de natuur van de delta. De Werelderfgoed-parel Kinderdijk getuigt van ons pionierend karakter en is de bakermat van ons leiderschap in watermanagement.

Het gebied staat nooit stil. In NLDelta vinden betrokkenen met verschillende belangen elkaar en steken ze samen de handen uit de mouwen. Zo komen omvangrijke natuur- en waterprojecten van de grond, zoals Noordwaard en Droomfondsproject Haringvliet. De ontwikkeling van schelpdierbanken in de Voordelta creëert unieke biodiversiteit hotspots. Initiatieven gericht op duurzaam varen en het eerste energieneutrale eiland, Goeree-Overflakkee Energy Island, zijn toonaangevend. Het prijswinnende Biesbosch MuseumEiland, de metamorfose van Tiengemeten en de renovatie van forten en stellingen van de Waterlinies zijn andere prachtige staaltjes van ontwikkeling en beleving van wereldklasse.

Onverwachte wendingen zijn normaal in NLDelta. Om de natuur in het gebied een nieuwe impuls te geven worden de Haringvlietsluizen, die de zee van de rivier scheiden, op een kier gezet. Aansluitend op het waterrijke oerwoud de Biesbosch zorgen de overgangen van zoet naar brak naar zout water voor een enorme bio-massaliteit. Er wordt gepolderd en ontpolderd; het landschap wordt continu opnieuw ingericht. Het gat door de dijk als voetgangerstunnel naar Kinderdijk vormt ook zo’n gedurfde toevoeging.

NLDelta laat zien dat er méér mogelijk is; het ultieme bewijs van de vindingrijkheid van de Nederlander.